maandag 11 mei 2009

Dag 1: Välkommen till Sverige



Maandag 11 april. Om 8.30 uur verzamelen we met de hele reisgroep bij incheckbalie 8 op Schiphol. We vertrekken uiteindelijk om 10.25 uur met een stralende zon richting Stockholm met Scandinavian Airlines (SAS). Na een warme en benauwde vlucht (Don rechts achterin de hoek zonder raam bij een ronkende motor) van ruim twee uur (gelukkig geen foto's door Kesteren hiervan!) kwamen we aan in Stockholm. Als iemand ooit een keer op een boerderij een kippenren heeft gezien, heb je een idee van hoe we achter elkaar aanliepen op zoek naar de juiste buschauffeur die ons naar het hotel ging brengen. Dat we niet helemaal meer fris en fruitig waren, is te zien aan de flateuze foto van Zuiderman hieronder...

Ondertussen leerden wij de andere reizigers kennen. Zo is er iemand, nader te noemen onder de naam Henk K., die werkt als docent ICT in Doetinchem. Henk K. hebben we op Schiphol al een beetje leren kennen .. Verder zijn er de beruchte mannen die op elk reisje te vinden zijn, zoals Arno C. en Gerard D., waarvan met name de eerstgenoemde pretendeert wereldreiziger te zijn.

Aangekomen om 14.00 uur bij het hotel konden we snel inchecken en direct daarna weer op pad voor onze allereerste afspraak bij KKS (The Knowledge Foundation) een Zweeds equivalent van Stichting Kennisnet. Daar volgden, na de koffie en het gebak, een viertal presentaties over de volgende onderwerpen:

1) Een algemeen verhaal over wat KKS achter de schermen kan doen door geld beschikbaar te stellen aan scholen en projecten. Sinds hun oprichting in 1995 hebben ze verschillende soorten projecten gestimuleerd, veelal bottom-up, maar nu willen ze vooral op manangementniveau scholen in het PO meekrijgen om ICT te integreren in het onderwijs. Daarnaast zitten ze midden in een tienjarig project om ICT binnen de Pabo's in Zweden op orde te krijgen zodat studenten, nadat zij zijn afgestudeerd, ICT competent zijn.

2) Een presentatie over een vijftal concrete projecten die zijn bedacht vanuit het veld, maar die nog op goedkeuring wachten van de schooldirecteuren. Dit zijn ICT projecten zoals Digital storytelling, Webbased resources, Assessment through ICT. Deze projecten zijn op dit moment nog slechts ideeën en morgen (!) wordt bepaald wat uitgevoerd gaat worden.

3) Een presentatie vanuit het ministerie van Onderwijs die een advies geeft over wat zijn beeld is van succesvolle ICT integratie. Dit dient te gebeuren op drie vlakken, te weten ICT-vaardigheden van de leerkracht, ICT en didactiek en het sociale aspect van ICT. Helaas is dit advies en geen beleid in Zweden, het is nog onduidelijk wat de regering hiermee gaat doen.




4) Tot slot een universiteit die een presentatie gaf over manieren waarop gewerkt wordt aan ICT competenties in hun opleiding. Hier is een indeling gemaakt naar de mate van vaardigheid van de student.

Van 17.00 uur tot 19.00 uur was er vrije tijd om de stad te verkennen. Kesteren en Zuiderman gingen meteen op pad door de binnenstad naar een prachtig parkje. Hier zag Kesteren het even niet meer zitten en moest even uitrusten op een bankje...





Rond 19.00 uur verzamelde de groep zich in het vooraf besproken restaurant en genoten we van een heerlijke maaltijd in het thema van Ocean of Forrest. Na de tonijn/everzwijn en het toetje was het tijd om naar het hotel terug te keren en dit verslag te schrijven! Hieronder nog even een prachtig panoramafotootje van het Stockholmse landschap (even klikken voor de grote versie)... Morgen om 7.30 uur ontbijten en vanaf 8.15 uur weer op pad!


3 opmerkingen:

  1. Succes met de verslaglegging van het Lika project vandaag.

    gr. broertje kesteren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi broertje,

    Helaas, het programma is wat gewijzigd. We gaan niet naar het LIKA-project. Zuiderman spreekt het vermoeden uit dat het VIKA-project of VÅKA-project gaan. Sterker, het is geen van drieën. Vanmiddag komen we daar op terug. Later!

    Gr. Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Correctie: Niet het programma bleek gewijzigd maar alleen de manier van vervoeren (valt dat even mee). In plaats van met de metro wandelden we naar de universiteit. De presentaties over het LIKA-project werden bekeken en de verslaglegging is nu te vinden op deze blog ;-)

    Gr. Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen