vrijdag 15 mei 2009

Wat brengt deze studiereis aan conclusies en inzichten?

Kesteren en Zuiderman blikken terug ... (Zuiderman ligt op één oor, dus dat bericht volgt later)

Allereerst kijkt Kesteren terug op een fijne prettige reis die in elk geval gemerkt heeft dat de reis geïnspireerd heeft om na te denken over hoe ICT beter in het curriculum van de Pabo terecht komt. Presentaties, ervaringen van andere Pabo's, maar zeker ook de bezoeken aan de Zweedse onderwijsinstellingen hebben daar aan bijgedragen. Ook de start naar een nieuw 'aanvalsplan' van Kennisnet lijkt een goede prikkel. De donderdagmiddag bracht uiteindelijk een aantal doelen op die als het ware uit de diverse groepen werd gefilterd.
Na een nacht van bezinking van zo'n dag vallen zaken op hun plek. Zo ook het besef dat er dus door Kennisnet een (financiële) streep is gezet onder de initiatieven die Pabo's de afgelopen twee tot drie jaar hebben genomen. De zorg dat die streep betekent dat docenten ineens deze extra tijd niet meer op hun jaartaak kunnen verwachten is groot doordat de slag naar het management (in elk geval bij de Hogeschool Leiden) in mijn ogen nog gemaakt moet worden (zij waren niet vertegenwoordigd op deze studiereis, ik weet helaas niet waarom).
De conclusie die ik woensdag bij de dag die Kennisnet verzorgde in het conferentiecentrum proefde is dat er een inzicht aan het ontstaan is waarin de ict-docent zich eigenlijk overbodig zou moeten maken. Ict zal sterker met vakken verweven moeten zijn en minder specialistisch en solistisch als een specifieke module in het curriculum moeten voorkomen.
De drang om dit te bereiken kan leiden tot te grote stappen. Ik zou willen waarschuwen dat de stap om collega's en management tot de zojuist beschreven inzichten te brengen nog gemaakt moet worden terwijl de (op woensdag) genoteerde steekwoorden wel eens tot gevolg zou kunnen hebben dat er te vroeg naar landelijke doelen wordt gestreefd die dan binnen de Pabo's niet haalbaar zijn doordat het idee dat docenten in vakken ict didactisch inzetten nog niet voldoende is geland.

Tenslotte: Tevreden kijk ik terug op de reis, complimenten voor AB-ZHW en Kennisnet voor de verzorging van de reis. Maar zeker ook aan de collega's van andere Pabo's dank voor jullie inzichten en vragen bij presentaties en bezoeken. Morgen terug naar huis en komende week plaatsen wij met genoegen de dagverslagen van de eerder genoemde Pabo's. Maar ook weer fijn om zo het vliegtuig in te stappen en straks vrouw en kinderen weer te zien. Vandaag laten wij ons eerst nog even 'in de boot nemen' om de eilanden van Stockholm te bekijken tijdens de rondvaart.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten